Jasper Coosemans

Suivre Jasper

“La politique belge serait servi d'un peu plus de vision à long terme.”

Ik ben Jasper Coosemans (34 jaar), al enkele jaren projectmanager bij een constructeur in de luchtvaart. Ondanks mijn technische achtergrond ben ik al sinds mijn tienerjaren erg geïnteresseerd in de politiek. Als kandidaat-parlementslid wil ik een nieuwe, frisse wind laten waaien in de Belgische politiek. Een sociaal-liberaal alternatief bieden met als doel: ons land en Europa klaarstomen voor de grote uitdaging van de toekomst, zodat iedereen er beter van wordt.

Een nieuwe wind in de Belgische en Europese politiek

De uitdagingen van vandaag zijn duidelijk: klimaat, mobiliteit, energie, groeiende ongelijkheid... Maar om die uitdaging aan te kunnen, zullen we op een andere manier aan beleid moeten doen. Volt staat voor nieuwe politiek, en voor mij betekent dat in België:

  • Meer democratie, minder particratie: in België wordt vandaag alles beslist door de regeringscoalitie. De oppositie zit voor spek en bonen in het parlement. Dit is fundamenteel ondemocratisch. Voor kwesties met een kleine impact op de begroting moet het normaal zijn om eender welke meerderheid in het parlement te vinden, ongeacht wie er in de regering zit. Dit geldt voor 'ethische dossiers' als abortus en asbest, maar ook voor de discussie over een staatshervorming. Op deze gebieden moet het parlement volledige vrijheid krijgen, niet de regering.

  • Verder kijken dan de volgende verkiezingen: een vooruitziend energiebeleid is onontbeerlijk om onze gezinnen en industrie op lange termijn betaalbare energie te garanderen. Dat gaat niet over de komende jaren, maar over de komende decennia. Dezelfde insteek is nodig voor onze mobiliteit, onderwijs, infrastructuur, staatsschuld en zoveel meer.

  • Elk probleem aanpakken op het juiste niveau: België moet een voortrekkersrol spelen in het versterken van de Europese integratie op een democratische wijze, zodat grote uitdagingen zoals klimaat en defensie een Europees antwoord krijgen. Tegelijk moeten onze gemeenten en deelstaten de bevoegdheden en middelen krijgen voor meer lokaal gebonden kwesties. Als het maar duidelijk is wie waarvoor bevoegd is iets dat in België vandaag helaas niet altijd het geval is.

Rejoignez-nous !

Participez, coopérez et décidez avec nous. À partir de 1 € par mois.

Devenez membre