Laat de democratie spreken bij het Europees VRT debat (NL)

PERSBERICHT - Er is geen enkele objectieve rechtvaardiging voor de uitsluiting van twee partijen - waaronder Volt - aan het VRT Europees Verkiezingsdebat. Het is zelfs in strijd met de publieke opdracht van de VRT. Aldus de klacht die vandaag werd ingediend door de partij Volt.

30 avr. 2024

Lees hier de brief aan de VRT

Op 31 mei laat de VRT zeven van de negen Europese lijsttrekkers in Vlaanderen debatteren. In zijn aankondiging rept de VRT van “de zeven lijsttrekkers”, terwijl er negen partijen deelnemen aan de Europese verkiezingen in de Nederlandstalige kieskring. De omissie is veelzeggend.

Volt is op 9 juni evenzeer verkiesbaar als de geselecteerde zeven partijen, en de Europese lijsttrekker voor Volt, Sophie in ’t Veld, is reeds Europees parlementslid. Volt heeft dus geen andere status dan de zeven partijen.

Logistieke argumenten zijn toch ook niet overtuigend, aangezien er weinig verschil zit tussen zeven of negen deelnemers.

De VRT heeft een publieke opdracht tot het informeren van de burgers, mede om hen in staat te stellen deel te nemen aan het democratische leven. Het is lastig te zien hoe de willekeurige uitsluiting van twee partijen daaraan bij draagt.

“Laat de democratie spreken, en laat alle partijen deelnemen aan het debat”, betoogt lijsttrekker In ’t Veld. “Volt heeft democratische vernieuwing hoog in het vaandel staan. Het is overduidelijk dat onze democratie verstikt raakt door de particratie. Geef het systeem nieuwe zuurstof”, zegt Volt voorzitter Carlo Giudice.

Volt heeft een formele klacht ingediend bij de VRT en tevens de VRT Nieuwsombudsman gevraagd om een analyse. Bij het uitblijven van een onderbouwd antwoord tegen maandag 6 mei, overweegt  Volt de zaak voor te leggen aan de rechter in een kort geding.

EIND

Lees hier de brief aan de VRT

Update 02/05:
Reactie van VRT en Volt's antwoord daarop